Дигитални принтери

Дигиталните принтери Praktika, произвеждани от Poligraf, Италия представляват най-новaта технология за широкоформатен печат MuchColours. Те работят с уникални наномастила, специално разработени и патентовни от MuchColours за директен печат върху индустриални повърхности.

Технологията дава възможност да се извършва печат върху практически всички материали, използвани при производството на мебели и интериорен дизайн, включително: ламиниран фурнир, пластмасово фолио, пластмаса; ПДЧ, МДФ, фазер, стъкло, огледало, керамика, метал; филм EVA, PVB; на изкуствена и естествена кожа.

Тази технология поддържа превъзходно възпроизвеждане на цветовете и висока резолюция на печат и е широко позната е Америка, Азия, Европа и Русия.

Малките размери на частиците пигмент осигуряват отличното качество на печата, нисък разход на мастило и позволяват запазването на структурата на повърхността, върху която се печата, без необходимост от предварителна обработка на материала и полагане на праймери.

В сравнение с UV-печатането технологията MuchColours позволява значителни икономии поради премахването на допълнителните разходи за нанасяне на грунд и сушене.

Друго предимство на технологията MuchColours е, че за разлика от UV-печата стъклото запазва своята прозрачност. В допълнение, тези мастила са екологично чисти и безопасни за хората.

Технологията MuchColours отговаря на европейските стандарти за качество и се използват широко в офиси, домове, за декорация в бита, както и в архитектурното проектиране и външната реклама.

Освен основните цветове технологията MuchColours използва и бял цвят, с което може да постига редица ефекти, търсени в мебелното производство и интериорния дизайн, които са невъзможни за други принтери, особено при печат върху стъкло.

Уникално за технологията MuchColours е използването и на прозрачни мастила, с които се постигат необичайни ефекти, особено върху стъкла и пластмаса, предварително обработени химически или с пясъкоструене. В допълнение, прозрачното мастило има блясък ефект, и е видимо на ултравиолетова светлина, което може да се използва при проектирането на клубове, кафенета, витрини. Прозрачните мастила също предоставят възможност за отпечатване на изображения с градиенти. Уникалната технология на печат MuchColours не изисква “допълнителни” основни цветове – Lc и Lm (т.е., “светло син” и “светло пупрпурен”), за разлика от много UV-технологии, които по традиция продължават да ги използват. Използването на тези допълващи се цветове води до ненужни оперативни разходи за консумативи за мастило, тъй като изисква допълнителни канали на пресата и в резултат на това и филтри, глави, помпи и т.н.

Друга разлика на технологията MuchColours е, че тя използва като основен цвят и сивото, което й позволява да печата графики и рисунки с ефект на нарисувани с молив.

Като част от технологията MuchColours са разработени и пет цвята с флуоресцентни свойства.

Принтерите Practika, имат дванадесет независими цветови канала и шест печатащи глави. Обикновено, каналите са разделени както следва: по два за всеки от четирите цвята CMYK, а останалите четири са разделени между сиво, прозрачно и бяло.

Касетите с мастило не се нуждаят от подмяна. Ако мастилото е свършило или намалява, то може да се долее в съответната касета дори и без да се спира отпечатването.

Максималната дебелина на детайлите е 300 мм. Принтерът е оборудван с автоматична система за почистване на главата и определяне на дебелината на детайла и точно позициониране на главата вертикално през меню, базирано върху лесен за употреба сензорен екран. Мастилото изсъхва по време на печат. В сравнение с UV-технологиите не се изискват допълнителни разходи за UV-лампа или скъпа UV-LED матрица.

Резолюцията, с която могат да печатат принтерите Praktika е до 1440dpi.

Технологията MuchColours осигурява ярки цветове и дава възможност за много висок градиент, което е особено важно, например, когато се отпечатват нюанси. При печат с технологията MuchColours напълно отсъстват ленти, дори в много тъмни и много светли области на отпечатъка.

Печатът осъществен с технологията MuchColours е устойчив на механични въздействия и на атмосферни влияния като температура и влага, за което има проведени тестове и издадени сертификати.